Japan: en gastropasients drøm?

Vi er på bryllupsreise i Japan, i skrivende stund på et litt humpete tog i halvannen time sørover mot Nagasaki. Japan er ganske likt Norge, men med masse småting snudd på hodet; bilene kjører på andre siden av veien, togene går nøyaktig når de skal og toalettene er oppvarmet. Oh yes, vi snakker muligheter for varmt sete (ikke lunkent, varmt!), kamuflerende lyd når du setter deg og uendelige valgmuligheter for skylling av underliv. Heldigvis kommer noen av panelene med bruksanvisning!

Dette kjappe innlegget er imidlertid inspirert av at jeg løp en snartur på toalettet på Shinkansen-toget før vi skulle av, og til min forbauselse så jeg et skilt med «for ostomate use only» ved en kran inne på toalettet. Litt forvirret og veldig imponert måtte jeg google dette etter at vi gikk av toget.

I 2000 vedtok Japan «Transportation barrier free law«, en lov som hadde til hensikt å gjøre transportetapper enklere for eldre og funksjonsnedsatte. Resultatet av loven har vi så langt hovedsakelig sett i form av lydsignaler ved kryss og ringing når det kommer tog og punktskrift på flere steder enn vi er vandt med fra Norge. Utforming av toalett på tog og togstasjoner ble også spesifisert som følge av loven, sammen med et piktogram som skulle symbolisere en person med stomi. De kravene som stilles til stomistasjoner er at det skal være en vask med spyle- og nedtrekksfunksjon for vask av pose, hånddusj for å vaske peristomal hud, kroker eller hyller, avfallsbøtte for det som må kastes, et stort speil for å se godt når man bytter pose, god ventilasjon og piktogram på døra som viser at det er stomitilpasset toalett.

Jeg krysser fingrene for at jeg slipper å måtte bytte pose på toget, for det er mest behagelig å gjøre det hjemme eller på hotellet, men det er betryggende å vite at det er tilrettelagt for det hvis det skulle bli krise.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s