Helseressurser

Det er ingen dans på roser å være kronisk syk og samtidig skulle gjennomføre et studie, men det er mye hjelp å få hvis man vet hvor man skal lete. Her finner du tips som kan være nyttige i en hverdag som allerede er krevende nok – noen har jeg erfaring med selv, mens andre skulle jeg ønske jeg visste om tidligere. 

  • SiO Helse, refusjonsordning: Dersom du har fastlege hos SiO Helse kan du søke om refusjon hvis du har helseutgifter på over 350 kr i året (for eksempel undersøkelse på sykehus, medisiner på blå resept eller psykolog). De dekker da beløpet opp til du eventuelt når frikortgrensa. (Jeg ble imidlertid nødt til å bytte til et fastlegekontor og en fastlege med større kapasitet til å følge opp ved kronisk sykdom, og kan derfor ikke lenger benytte meg av denne ordningen.)
  • SiO Helse, psykolog: Det hender man trenger noen å prate med. SiO Helse har både psykologer og diverse kurs. Behandlingen her er relativt kortvarig, men kanskje er det nok til å lære teknikker for å hanskes med egen sykdom?
  • Lånekassens ekstrastipend: Dersom du har nedsatt funksjonsevne som gjør at du ikke kan jobbe ved siden av studier, kan du søke om et ekstrastipend fra Lånekassen på 3631 kr i måneden. Stipendet er behovsprøvd og krever også en bekreftelse fra fastlege eller annen spesialist. Hvis du av samme grunn ikke kan jobbe om sommeren, finnes det også mulighet for 12 måneders stipend.
  • Klinisk ernæringsfysiolog: Det er ikke alltid så lett å få i seg nok eller riktig næring når man har en inflammatorisk tarmsykdom. Be om henvisning til en klinisk ernæringsfyisolog (KEF) for å få hjelp med å tilpasse kosthold. Man kan også få næringsdrikker eller -pudding som hjelp til å få i seg lettfordøyelig næring.
  • Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer, LMF: Jeg meldte meg inn i LMF i november 2016 og har allerede fått god hjelp; her får du medlemsblad, snike-i-dokø-eller-bruke-handikaptoalett-kort, sosiale samlinger for unge og en døgnbemannet sykepleiertelefon – bare for å nevne noe. Jeg har selv brukt alle de tilbudene jeg har nevnt.
  • Venner og bekjente: Spør deg litt rundt, så ser du at du enten har venner eller venners venner som også har crohns, ulcerøs kolitt eller den sykdommen du selv kanskje nettopp har blitt diagnostisert med. Du trenger ikke melde deg inn i noen forening, skrive blogg eller flashe stomien for hele verden for å få støtte, det holder ofte å sende en melding til denne vennen eller vennens venn. Ta en kopp te (fordi kaffe krøller til tarmer) eller bare snakk via melding; sosial støtte er uansett ikke noe å kimse av!

 

Mer kommer på lista etter hvert som det dukker opp i hukommelsen eller at jeg snubler over det. Skulle du trenge en kopp te, enten faktisk eller via melding, let me know. Husk: du er aldri alene.