Mat og mage: gjesteinnlegg

Jeg har vært så heldig å få med Ingvild Solberg, snart ferdigutdannet klinisk ernæringsfysiolog, på laget. Til vanlig er hun å finne på hennes egen blogg, men i dag skriver hun gjesteinnlegg hos meg:

Crohns er en kronisk betennelsessykdom som gir flekkvis betennelse i fordøyelseskanalen. Betente områder vil ikke kunne opprettholde sin normale funksjon, og de som lever med Crohns sykdom gjennomgår perioder med en rekke fordøyelsesplager, som diaré, forstoppelse, kvalme og oppblåsthet, i tillegg til mye smerter.  Hell i uhell er Crohns en sykdom som veksler mellom gode og dårlige perioder der toleransen for ulike matvarer varierer mye. Med riktig behandling kan de gode periodene forlenges og de dårlige gjøres mindre smertefulle.

Hensikten med behandlingen av enhver kronisk sykdom er å dempe symptomer og sykdomsaktivitet, i tillegg til å motvirke eventuelle komplikasjoner av sykdommen. For pasienter med Crohns innebærer dette å dempe fordøyelsesplager og smerter, hemme betennelsen, og forhindre aktiv betennelse i å ødelegge tarmen så mye at kirurgi er nødvendig. Behandlingen av Crohns består i stor grad av medikamenter, men med Crohns sykdom er det også utrolig viktig å få i seg nok og riktig mat!

Nok mat fordi betennelse i tarmen gir redusert opptak av næring, i tillegg til at aktiv betennelse øker energi- og næringsbehovet. I dårlige perioder kan dette være vanskelig og mange med Crohns går ned i vekt i perioder med aktiv betennelse. Desto viktigere er det derfor å få i seg nok mat i gode sykdomsperioder, slik at vekten øker og kroppen igjen er rustet for neste runde.

Riktig mat fordi mange føler at visse matvarer gir ytterligere fordøyelsesplager eller sterkere smerter i dårlige perioder. Sterkt krydret mat, fett og laktose er kjente verstinger. Fiber og skall på matvarer kan også være trøblete – spesielt i tarmområder med arrdannelse der passasje av slike matvarer gir sterke, akutte smerter. Omega 3 er vist å kunne virke betennelsesdempende og kan lette symptomer på betennelse, men det finnes dessverre lite forskning på dette sett i sammenheng med Crohns sykdom. I gode perioder – hvor de fleste matvarer tolereres godt – bør fokus være på å få i seg næringsrik og variert mat slik at behovet for alle essensielle næringsstoffer, vitaminer og mineraler dekkes.

 

Suppe

Bilde: Ingvild Solberg

Bevissthet rundt mat og matvarevalg utgjør altså en stor del av hverdagen med Crohns – spesielt i dårlige perioder. Dessverre finnes lite vitenskapelig kunnskap om sammenhengen mellom Crohns sykdom og ernæring, og for mange er det prøving og feiling (i form av fordøyelsesplager eller smerter) som skal til for å finne de matvarene som tolereres godt i både gode og dårlige perioder, og de som aller helst bør unngås.

Å måtte tenke på mat på denne måten – som noe du må ha for å leve, men som samtidig kan gjøre deg vondt – må være utrolig tøft, og jeg skal ærlig innrømme at mitt første kliniske møte med Crohns sykdom via Eli Johannes åpne sinn har satt sine spor allerede. Jeg gleder meg til å fordype meg enda mer og forhåpentligvis komme med flere faglige innspill om Crohns og ernæring framover.

– Ingvild

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s