Sterk kvinne med god oppfinnelse: Elise Sørensen (1903-1977)

Elise Sørensen, født 1903 på Sjælland, Danmark, var ei skikkelig kul dame. Det er mye takket være henne at jeg kan være sikker på at stomiposen holder seg på plass og ikke lekker, og at jeg dermed også kan ha et aktivt liv og være i jobb. Og det må jo markeres på selveste kvinnedagen!

Elise jobbet som hjemmesykepleier på 30-, 40- og 50-tallet og møtte mange pasienter med colostomi. På denne tiden var stomiutstyret mildt sagt håpløst. Posene ble holdt på plass av ulike belter, men faren for lukt og avføring på avveie var ganske stor. Da Elises søster, Thora, fikk colostomi som 32-åring, begynte Elise å eksperimentere med fremstillingen av en stomipose. I 1954 tok hun patent nr. 86860: «Colostomipose af væsketæt, tyndt, elastisk plademateriale.» Alle kantene på den nye posen var hermetisk lukket og klebeplaten hadde så godt lim at den kunne holde på plass posen uten at det var nødvendig med belter.

Elise henvendte seg til en plastfabrikant for produksjon, men ble avvist. Heldigvis var fabrikkeierens kone utdannet sykepleier og hadde erfaring fra møter med stomipasienter. Hun fikk overtalt mannen sin, og produksjonen av stomiposene ble satt i gang.

I 1963 fikk Elise valgt til Årets Sygeplejerske for oppfinnelsen sin. Oppfinnelsen ble også direkte grunnlag for oppstarten av Coloplast i 1957, og det er disse posene jeg bruker i dag. Så hurra for Elise, hurra for sterke damer som står opp for hverandre, og hurra for stomiposer som gjør det enkelt å ha en aktiv hverdag!

Vil du lese mer? Informasjonen om Elise er hentet fra Dansk Kvindebiografisk Leksikon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s